THE MACRO MUSEUM, WHISPERS FROM THE PAST

Stefano Corso Macro_Roma

Following the quiet Via Reggio Emilia, in Rome, today, hardly a visitor could imagine bustles of carters full of bottles of beers, pulled by couples of sturdy horses, which have animated for many years that part of the town close to Porta Pia, at the beginning of the roman Nomentana-way. A closer glance at the top of the building elegant back-looking façade of the Macro (municipal Museum of Contemporary Art of Rome), shows a printed word: STABLES.                            The new Museum, built on the original structures of two buildings once stables and place  where to gather the beer to be shipped outside, body of the Peroni Brewery production  complex, in fact, was born to requalify and restore a valuable example of rare evidence of industrial archaeology, inside the urban settlement in town.                                                                                                      These buildings have been designed by the architect Gustavo Giovannoni, in 1912.                                                                                                                                       As specified, this complex represents one of the most important example of industrial  archaeology in Rome, being a rare testimony of a unique technology of plants and machinery once used in the production process, (by now, not in the place), in addition to the peculiarities of the buildings.                                          Two elements are to be identified in our considerations: the industrial aspect, which is close to our recent past, however technologically superseded by the fast-growing progresses achieved in the last century; then the recent requalification of the structure, which has been deeply changed, but still maintaining its full exterior aspects.                                                                                                                Far from being a representative palace located in a square, elegant environment, the architect Giovannoni’s choice appears to be in search of an equilibrium, different from the technical vision of a factory and its inhuman aspects, to avoid any reference that could have reminded turbulent claiming of the contemporary worker class of those days. The  proportional forms and the use of the decorations, bring to light the designer’s concept of the architectural and arts as public functions, since these aspects bring the ability to express common values about the vision of the work as a democratic benefit.                                          Under this point of view, the modification of the old productive settlement (made by archs. Antonio Simbolotti, Mauro Panunti, Francesco Stefanori) ended in 1999 gives way to some reflections. First of all, it represents the transformation of a typical industrial “non-place” into a cultural site, re-distributing the inner spaces, re-composing the new unity left-right, introducing a two-storey glazed gallery connecting two buildings above & below, by using glass-windows metal framed, as well as the metal glass-cover, vaguely resembling to the original settlement. In addition, it is possible realize we’re in front of two phenomenon, typically regarding the restoration and the requalification of industrial archaeology buildings: the space instability, and the proliferating change of scales.                                                                                    Under this point of view, also last interventions have to be interpreted in this direction, as of great visual suggestion and remarkable level of quality. In 2004 the French Studio-Design Odile Decq-Benoit Cornette undertook the realization of Gallery extension, using the rear-side of the ex-storage area, where at present there are still the external façades of via Cagliari and via Nizza.  The French architects have been capable to realize, in 2010, this enlargement as to re-define the forms and the functions.                                                                                          The new construction is built on a three-storey level. At the ground level, it is foreseen the bookshop, the Info-point, an exhibition hall and a conference room; at the first floor experimental labs and a spacious exhibition area; at the second floor the restaurant and a “urban garden”. The access to these new environments is granted by an external staircase and a number of elevators, inside the structure. The spaces are opened, privileging dynamic, labyrinthine perspectives, always under tension. It is significant such solution, from the moment it has been decided to open an entrance at the opposite dead-end, that is the corner between via Cagliari and via Nizza, intentionally destined to promote new animation in a usually-deserted area. What is the sense of this kind of intervention? In the expression “Industrial Archaeology”, that defines the ex-Peroni factory, there are concentrated different meanings with references to a civilization belonging to the past remote and a more recent past regarding the decline of industrialization, owing to the recent great changes of the Western Civilization.                                                                                                          “Somehow, that Piece of Work tells about its times, but it does not explain it to us  exhaustively. Those ones who look at the same Piece of Work today, beyond their education and knowledge, would never look at it in the same way it was seen by their ancestors. And this lack of ability, this wide gap, these difference of perception, are the elements that qualify the originality of the work as expressed today”.(1)

However, it is the actual inclusion that dynamically involves the old, representing one of the most interesting challenge of the contemporary architecture, which is continuously recalled to give a sense, and to give solutions to our relationship with the past.

(1) Marc Augé, Rovine e Macerie, Torino, Bollati Boringhieri, 2004, pp. 25-26

…………………………………………………………………………………………………………………..

 IL MACRO, IL SOMMESSO MORMORIO DEL PASSATO

Percorrendo la tranquilla Via Reggio Emilia, a Roma, oggi, difficilmente un visitatore potrebbe immaginare il viavai di carretti, pieni di bottiglie di birra, trainati da coppie di cavalli, che per molti anni hanno animato quella parte della città vicino a Porta Pia, proprio all’inizio della via Nomentana.
Uno sguardo più ravvicinato alla parte superiore dell’elegante facciata secondaria della Galleria Macro (Arte Moderna e Contemporanea), mostra, incisa, una parola: SCUDERIE.
Il recente Museo, costruito sulle strutture originarie di due edifici del complesso Birreria Peroni, un tempo stalle e magazzini in cui preparare la birra per la spedizione, in realtà è nato per riqualificare e ripristinare un pregevole esempio nonché una rara testimonianza di archeologia industriale, all’interno dell’insediamento urbano.
Questi edifici sono stati progettati dall’architetto Gustavo Giovannoni, nel 1912.
Come specificato, questo complesso rappresenta uno dei più importanti esempi di archeologia industriale a Roma, in quanto, oltre alle peculiarità gli edifici, abbiamo una rara testimonianza di macchinari e impianti tecnologici, un tempo utilizzati nel processo di produzione (ormai non più presenti). Due fattori catturano la nostra attenzione: l’aspetto industriale, così prossimo al nostro passato recente, e tuttavia tecnologicamente superato da una rapida crescita progressiva, avvenuta nel secolo scorso; e poi la recente riqualificazione della struttura, che è stata profondamente modificata, mantenendo tuttavia, molti degli elementi esteriori originali.
Lungi dall’essere semplicemente un edificio di rappresentanza situato in una zona dall’aria elegante, la scelta di Gustavo Giovannoni sembra essere stata volta alla ricerca di un equilibrio, lontano dalla visione prettamente tecnica di una fabbrica e dei suoi aspetti disumani. Tutto ciò al fine di evitare qualsiasi riferimento che potesse ricordare la turbolenta questione della classe operaia, così sentita a quel tempo. Le proporzioni e l’uso delle decorazioni, evidenziano il concetto del progettista sulla funzione “pubblica” dell’architettura e dell’arte: nelle sue intenzioni, infatti, queste potevano esprimere nobili valori collettivi e una visione del lavoro come bene civile.
Sotto questo punto di vista, la modifica del vecchio insediamento produttivo, (realizzata dagli architetti Antonio Simbolotti, Mauro Panunti e Francesco Stefanori) conclusasi nel 1999, lascia lo spazio ad alcune riflessioni.
Prima di tutto, essa rappresenta la trasformazione di un tipico “non luogo”, realtà industriale in disuso, in un sito culturale arricchito dalla ridistribuzione degli spazi interni, re-inquadratura di una nuova unità sinistra-destra, con l’introduzione di una doppia galleria vetrata a collegare i due edifici originari sia sopra sia sotto. Si tratta di vetrate con telai di metallo, vagamente somiglianti alla composizione originale.
Siamo di fronte a due fenomeni, caratteristici di interventi che riguardano la riqualificazione e il ripristino di strutture di archeologia industriale: l’instabilità dello spazio, e il proliferare di cambiamenti di scala. Un’impostazione, questa, portata alle estreme conseguenze dall’ultimo e più radicale intervento progettuale e costruttivo.
Infatti, il contributo dello Studio Odile Decq-Benoit Cornette ha perseguito soluzioni di grande suggestione visiva ed elevata qualità. Dal 2004 il duo francese ha intrapreso la realizzazione dell’estensione della Galleria, concentrandosi sul lato posteriore della ex-zona di stoccaggio, mantenendo le facciate esterne di via Cagliari e via Nizza, ma introducendo, proprio sull’angolo, uno spettacolare ingresso al Museo.
Gli architetti francesi hanno progettato l’ampliamento ridefinendo le forme e le funzioni, organizzando la nuova costruzione su tre livelli.

Al piano terra troviamo il foyer, il bookshop, una serie di spazi e una sala conferenze,  al primo piano i laboratori sperimentali (collegati ai locali della vecchia fabbrica), una vasta area espositiva, al secondo il ristorante ed un giardino “urbano”. L’accesso a questi nuovi ambienti, è garantito da una scala esterna e da una serie di ascensori, all’interno della struttura.
Gli spazi sono aperti, privilegiando così prospettive dinamiche, quasi labirintiche, comunque in tensione, ed è significativa tale soluzione, tanto più che si è aperto l’ingresso principale sull’angolo via Cagliari/via Nizza, con l’intenzione di promuovere una maggiore vivacità in un punto solitamente deserto.
Qual è il senso di questo tipo di intervento?

Nell’espressione “Archeologia Industriale”, che definisce l’ex-fabbrica Peroni, sono concentrate serie di significati e riferimenti a una civiltà che appartiene sia al passato remoto sia ad un passato recente, tramontato con il declino dell’industrializzazione, visti i radicali cambiamenti delle grandi civiltà occidentali.

“In qualche modo, quell’opera racconta i propri tempi, ma non ce lo spiega a esaurientemente. Quelle che la contemplano oggi, quale che sia la loro erudizione, non avranno mai lo sguardo di chi la vide per la prima volta. È questa mancanza, questo vuoto, questo scarto fra la percezione scomparsa e la percezione attuale che l’opera originale esprime oggi. (…) La percezione di questo scarto è la percezione stessa del tempo, della subitanea e fragile realtà del tempo, cancellata in un batter d’occhio dall’erudizione e dal restauro (l’evidenza illusoria del passato) come dallo spettacolo e dall’aggiornamento (l’evidenza illusoria del presente)”.(1)

Tuttavia, è proprio l’inclusione attiva che coinvolge in modo dinamico il “vecchio”, a rappresentare una delle sfide più interessanti dell’architettura contemporanea, continuamente chiamata a dare un senso, e a trovare risposte sul nostro rapporto con il passato.

 (1) Marc Augé, Rovine e Macerie, Torino, Bollati Boringhieri, 2004, pp. 25-26;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s